ßßß Cookit - przepis na Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem

Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem

nazwa

Wykonanie

Idealny pomysł na natychmiastową przekąskę z ciasta francuskiego. Doskonałe rozwiązanie na podanie smacznej zakąski gdy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
opakowanie ciasta francuskiego
kilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)
kilka plasterków żółtego sera
mleko do posmarowania ciasta
Schłodzone ciasto francuskie kroimy w trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).
Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem.
Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).
Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej smakują z ketchupem i sosem czosnkowym .
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/francuskie-rogaliki-z-szynka-i-serem.html