Wykonanie
Przepisów na
śledzie jest co niemiara a każdy z nas ma swój ulubiony. Jednym znajbardziej lubianych przeze mnie sposobów na
śledzia są właśnie matiesy z
cebulką w
koperku. To bardzo prosta wersja ale na tyle pyszna, że
mogę ją polecić również na świąteczny stół. Wszystkie składniki idealnie się komponują ze sobą.
Koperkowe śledzie świetnie smakują z domowym
pieczywem.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 5 min. plus 3h na wymoczenie
śledziStopień trudności – bardzo łatwySkładniki:8 filetów solonych (u mnie matiesy)1 duży pęczek
koperku, drobno posiekany1 duża
cebula drobno posiekana½ szklanki
oleju tłoczonego na zimnoświeżo mielony
pieprzSposób wykonania:filety zalewamy zimną
wodą i odstawiamy,
wodę zmieniamy co godzinę,wymoczone filety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, w szerokim naczyniu układamy warstwę
śledzi,
cebuli, posypujemy
pieprzem i
koperkiem, zalewamy
olejem,odstawiamy na 12 godzin do lodówki.Inne propozycje przepisów na
śledzie1.
Śledzie z
orzechami i
rodzynkami