ßßß Cookit - przepis na Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku

Polędwica wieprzowa w sosie pomarańczowym z nutką tymianku

nazwa

Wykonanie

Kochani, rozpoczynamy weekend. Jak na tę porę roku pogoda jest cudowna, dlatego warto zaplanować sobie jak najwięcej wolnego czasu żeby nacieszyć się wspaniałą aurą i wykorzystać, być może ostatnie promyki słońca w tym roku. A na niedzielny obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w sosie o pięknym, bursztynowym kolorze i delikatnym a jednak wyrazistym smaku.
Ilość porcji – 4 - 6
Czas wykonania – marynowanie 120 min, wykonanie 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
4 łyżki sosu sojowego
1 ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy
2 łyżeczki cukru brązowego
1 duży ząbek czosnku posiekany drobno
9 gałązek świeżego tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym z sosu sojowego, soku pomarańczowego, czosnku, cukru, pieprzu robimy marynatę, dodajemy gałązki tymianku w marynacie umieszczamy polędwiczki i odstawiamy do lodówki na minimum 2 h
po tym czasie obsmażamy polędwiczki na maśle i oliwie na złoty kolor z każdej strony około 3-4 min
następnie z marynaty usuwamy gałązki tymianku i zalewamy nią mięso, całość dusimy pod przykryciem około 30 min na wolnym ogniu, podczas duszenia marynata powinna zredukować swoją objętość o połowę i utworzyć delikatny sos
miękkie mięso kroimy ukośnie w plastry i podajemy polane sosem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/10/Poledwica-wieprzowa-w-sosie-pomaranczowym-z-nutka.html