Wykonanie
Kochani, rozpoczynamy weekend. Jak na tę
porę roku pogoda jest cudowna, dlatego warto zaplanować sobie jak najwięcej wolnego czasu żeby nacieszyć się wspaniałą aurą i wykorzystać, być może ostatnie promyki słońca w tym roku. A na niedzielny obiad proponuję
polędwiczki wieprzowe w sosie o pięknym,
bursztynowym kolorze i delikatnym a jednak wyrazistym smaku.
Ilość porcji – 4 - 6Czas wykonania – marynowanie 120 min, wykonanie 50 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:2
polędwiczki wieprzowe4 łyżki
sosu sojowego1 ½ szklanki soku ze świeżej
pomarańczy2 łyżeczki
cukru brązowego1 duży ząbek
czosnku posiekany drobno9 gałązek świeżego
tymianku2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy z oliwek¼ łyżeczki
pieprzuSposób wykonania:
mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym z
sosu sojowego,
soku pomarańczowego,
czosnku,
cukru,
pieprzu robimy marynatę, dodajemy gałązki
tymianku w marynacie umieszczamy
polędwiczki i odstawiamy do lodówki na minimum 2 hpo tym czasie obsmażamy
polędwiczki na
maśle i
oliwie na złoty kolor z każdej strony około 3-4 minnastępnie z marynaty usuwamy gałązki
tymianku i zalewamy nią
mięso, całość dusimy pod przykryciem około 30 min na wolnym ogniu, podczas duszenia marynata powinna zredukować swoją objętość o połowę i utworzyć delikatny sosmiękkie
mięso kroimy ukośnie w plastry i podajemy polane sosem