ßßß Cookit - przepis na Bakłażany z sosem szafranowym i granatem

Bakłażany z sosem szafranowym i granatem

nazwa

Wykonanie

Bakłażany w tej wersji uwielbiam. Doskonałe jako dodatek do mięs grillowanych oraz jako przekąska serwowana z bagietką.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min. plus 30 min. żeby bakłażany się „spociły”
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
3 średniej wielkości bakłażany
garść nasion granatu
oliwa z oliwek
sól morska
grubo mielony pieprz
5-6 listków bazylii
Sos szafranowy:
180 g gęstego jogurtu naturalnego
szczypta szafranu
3 łyżki gorącej wody
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 ½ łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
bakłażany myjemy i kroimy na plastry (około 1,5 cm.),
układamy np. na durszlaku posypując solą, zostawiamy na 30 min. żeby się „spociły” w tym czasie przygotowujemy sos szafranowy: szafran wsypujemy do gorącej wody i mieszamy przez około 5 min., jogurt łączymy z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, oliwą i wodą z szafranem, odstawiamy do lodówki,
bakłażany odsączamy układając na papierowym ręczniku,
następnie smażymy z obu stron na oliwie z oliwek lub grillujemy,
usmażone plastry bakłażana dobrze jest ponownie ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystygnięcia,
gotowe układamy na talerzu, opruszamy pieprzem, polewamy sosem szafranowym, posypujemy owocami granatu i drobno posiekaną bazylią,
Smacznego
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/05/Baklazany-z-sosem-szafranowym-i-granatem.html