Wykonanie
Na pomysł zrobienia tego dania wpadłam trzy lata temu. Moja córka obchodziła urodziny, zaprosiłyśmy gości na obiadokolację i chciałam przysadzićcoś oryginalnego w smaku ale bez zbędnych ceregieli i stania godzinami przygarach. Smak uzyskany z połączenia
śliwek i
jabłek otrzymał wówczas wysokienoty i pochwały gości dlatego przepis włączyłam na listę moich dań popisowych i ekspresowych.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 30 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:podwójny filet
piersi kurczaka ( może być
mięso indycze),60 g suszonych
śliwek,1
jabłko,1 szklanka
bulionu drobiowego,1 łyżka
masła,2 łyżki
oleju,
sól i
pieprz do smakuSposób wykonania:
mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),oprószamy
pieprzem i
solą, na głębokiej patelni roztapiamy
masło i podgrzewamy
olej, smażymy eskalopki z obu stron aż się zrumienią,następnie podlewamy
bulionem, dodajemy
suszone śliwki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 min. w tym czasie z
jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w ósemkipokrojone
jabłko dodajemy do eskalopków i
śliwek, dusimy jeszcze 3-4 minuty (uwaga!
Jabłko nie powinny się rozgotować).po tym czasie wyjmujemy eskalopki oraz połowę
jabłek i
śliwek a resztę miksujemy żeby powstał zagęszczony sos.eskalopki wkładamy ponownie do sosu, podgrzewamy i podajemy z
ryżem dekorując
śliwkami i cząstkami
jabłek.