ßßß Cookit - przepis na Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem

Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Na pomysł zrobienia tego dania wpadłam trzy lata temu. Moja córka obchodziła urodziny, zaprosiłyśmy gości na obiadokolację i chciałam przysadzić
coś oryginalnego w smaku ale bez zbędnych ceregieli i stania godzinami przy
garach. Smak uzyskany z połączenia śliwek i jabłek otrzymał wówczas wysokie
noty i pochwały gości dlatego przepis włączyłam na listę moich dań popisowych i ekspresowych.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
podwójny filet piersi kurczaka ( może być mięso indycze),
60 g suszonych śliwek,
1 jabłko,
1 szklanka bulionu drobiowego,
1 łyżka masła,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
oprószamy pieprzem i solą, na głębokiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy olej, smażymy eskalopki z obu stron aż się zrumienią,
następnie podlewamy bulionem, dodajemy suszone śliwki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 min. w tym czasie z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w ósemki
pokrojone jabłko dodajemy do eskalopków i śliwek, dusimy jeszcze 3-4 minuty (uwaga! Jabłko nie powinny się rozgotować).
po tym czasie wyjmujemy eskalopki oraz połowę jabłek i śliwek a resztę miksujemy żeby powstał zagęszczony sos.
eskalopki wkładamy ponownie do sosu, podgrzewamy i podajemy z ryżem dekorując śliwkami i cząstkami jabłek.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/06/Eskalopki-drobiowe-duszone-z-suszonymi-sliwkami-i.html