Wykonanie
Jeden z najprostszych jesiennych deserów –
śliwki zapiekane pod słodką kruszonką z
migdałami. Najlepsze na ciepło! :)
Owoce pod chrupiącą kruszonką to duet idealny, który sprawdzą się na każdą okazję. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z
lodami waniliowymi lub sosem
waniliowym :) Co to byłaby za jesień bez chociaż jednego crumble ze śliwkami? ;)6 kokilek po 150 mlSkładnikikruszonka100 g
mąki pszennej, krupczatki60 g zimnego
masła55 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego25 g
płatków migdałowychśliwki10 średnich
śliwek1 łyżeczka
cynamonu2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
soku pomarańczowegodo wysmarowania foremektrochę
masłaWykonanie
masło,
mąkę,
cukier i
cukier waniliowy szybko wymieszać i zagnieść w kruszonkę. Najlepiej zrobić to mikserem, by nie ogrzewać ciasta. Kruszonka powinna
mieć konsystencję piasku. Na koniec wmieszać
płatki migdałoweśliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. ósemki w garnku umieścić
śliwki, dodać
sok pomarańczowy,
cukier,
cukier waniliowy oraz
cynamon i całość przemieszać.
Śliwki gotować ok. 5 minut na średnim ogniu. Nie muszą zmięknąć – mają się tylko oblepić
sokiem i
cukremkokilki natrzeć
masłem, rozłożyć do nich
śliwki, a następnie każdą porcję posypać kruszonkąpiec w 200ºC przez ok. 20 min. lub do momentu, aż kruszonka będzie mocno przyrumieniona, na ciemnozłoty kolor. By deser był smaczny, kruszonka musi być przyrumieniona, a nie jasna
Opublikowano: 30 września 2015Przepis własny, inspirowany przepisem na Plum Crumble z BBC Good Food.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Sałatka z
wołowiną, grzankami i
parmezanemPierniki świąteczne
Potrawka z
kurczaka i
cukiniiPieczone białe korzeniePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus