ßßß Cookit - przepis na Crumble ze śliwkami i migdałami

Crumble ze śliwkami i migdałami

nazwa

Wykonanie

Jeden z najprostszych jesiennych deserów – śliwki zapiekane pod słodką kruszonką z migdałami. Najlepsze na ciepło! :)
Owoce pod chrupiącą kruszonką to duet idealny, który sprawdzą się na każdą okazję. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, podany z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym :) Co to byłaby za jesień bez chociaż jednego crumble ze śliwkami? ;)
6 kokilek po 150 ml
Składniki
kruszonka
100 g mąki pszennej, krupczatki
60 g zimnego masła
55 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
25 g płatków migdałowych
śliwki
10 średnich śliwek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku pomarańczowego
do wysmarowania foremek
trochę masła
Wykonanie
masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy szybko wymieszać i zagnieść w kruszonkę. Najlepiej zrobić to mikserem, by nie ogrzewać ciasta. Kruszonka powinna mieć konsystencję piasku. Na koniec wmieszać płatki migdałowe
śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. ósemki w garnku umieścić śliwki, dodać sok pomarańczowy, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i całość przemieszać. Śliwki gotować ok. 5 minut na średnim ogniu. Nie muszą zmięknąć – mają się tylko oblepić sokiem i cukrem
kokilki natrzeć masłem, rozłożyć do nich śliwki, a następnie każdą porcję posypać kruszonką
piec w 200ºC przez ok. 20 min. lub do momentu, aż kruszonka będzie mocno przyrumieniona, na ciemnozłoty kolor. By deser był smaczny, kruszonka musi być przyrumieniona, a nie jasna
Opublikowano: 30 września 2015
Przepis własny, inspirowany przepisem na Plum Crumble z BBC Good Food.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Sałatka z wołowiną, grzankami i parmezanem
Pierniki świąteczne
Potrawka z kurczaka i cukinii
Pieczone białe korzenie
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/crumble-ze-sliwkami-i-migdalami