Wykonanie
Składnikiciasto190 g
mąki pszennej120 g
masła40 g drobnego
cukruszczypta
soli3 łyżki
wodyowoce2 średnie
gruszki5 średnich
śliwek3 łyżki drobnego
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
soku z cytrynydo podsypania2 łyżki drobnego
cukru1 łyżka
mąki25 g
orzechów włoskich na koniec2 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka grubego
cukruWykonaniewymieszać szybko
mąkę z
cukrem,
solą i
masłem, w trakcie dodając
wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składnikikulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę
gruszki dzielić na 6 do 8 plastrów
śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną
śliwkę na 6 do 8 plastrów
gruszki i
śliwki umieścić w misce, skropić
sokiem z cytryny, dodać
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon i wszystko wymieszać by
cukier i
cynamon oblepiły równomiernie
owoceorzechy zmielić w malakserze lub bardzo drobno pokroić.
Orzechy wymieszać z
cukrem i
mąką do podsypania ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachęśrodek ciasta posypać
mąką z
cukrem i
orzechami, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcieułożyć wszystkie
gruszki, plasterek przy plasterku, tak by zakryły cały środek, a następnie na gruszkach równomiernie rozkładać
śliwki. Gdy skończymy rozkładanie, zawinąć brzeg ciasta na
owocerozpuścić 2 łyżki
masłabrzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną
masła i posypać grubym
cukrem, a większością
masła polać równomiernie
owocetartę piec w 200°C przez ok. 35 do 45 min, lub do momentu, aż brzeg będzie mocno zarumieniony, ciemnozłotytartę przestudzić. Można ją podawać jeszcze lekko ciepłą lub na zimno