ßßß Cookit - przepis na Galette z gruszkami i śliwkami

Galette z gruszkami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
190 g mąki pszennej
120 g masła
40 g drobnego cukru
szczypta soli
3 łyżki wody
owoce
2 średnie gruszki
5 średnich śliwek
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
do podsypania
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka mąki
25 g orzechów włoskich na koniec
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka grubego cukru
Wykonanie
wymieszać szybko mąkę z cukrem, solą i masłem, w trakcie dodając wodę. Najwygodniej użyć miksera, który szybko połączy nam składniki
kulę ciasta owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut
gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Proponuje połówkę gruszki dzielić na 6 do 8 plastrów
śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. jedną śliwkę na 6 do 8 plastrów
gruszki i śliwki umieścić w misce, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon i wszystko wymieszać by cukier i cynamon oblepiły równomiernie owoce
orzechy zmielić w malakserze lub bardzo drobno pokroić. Orzechy wymieszać z cukrem i mąką do podsypania ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy 30 cm i przenieść na blachę
środek ciasta posypać mąką z cukrem i orzechami, zostawiając ok. 5 cm od brzegu na zawinięcie
ułożyć wszystkie gruszki, plasterek przy plasterku, tak by zakryły cały środek, a następnie na gruszkach równomiernie rozkładać śliwki. Gdy skończymy rozkładanie, zawinąć brzeg ciasta na owoce
rozpuścić 2 łyżki masła
brzeg posmarować za pomocą pędzelka odrobiną masła i posypać grubym cukrem, a większością masła polać równomiernie owoce
tartę piec w 200°C przez ok. 35 do 45 min, lub do momentu, aż brzeg będzie mocno zarumieniony, ciemnozłoty
tartę przestudzić. Można ją podawać jeszcze lekko ciepłą lub na zimno
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/galette-z-gruszkami-i-sliwkami