ßßß Cookit - przepis na Sorbet truskawkowy na patyku

Sorbet truskawkowy na patyku

nazwa

Wykonanie

Najprostsze możliwe lody truskawkowe na patyku – szybkie, minimum składników, bardzo owocowe i orzeźwiające! Polecam – szczególnie na upały!
Lody są banalnie proste w zrobieniu. Ja podaję przepis na 6 foremek o pojemności 60 ml (bardzo popularny zestaw z ikei).
Mój sorbet truskawkowy nie jest bardzo kwaśny – dość wyważony. Jeśli ktoś lubi kwaśny posmak, to polecam zwiększyć ilość soku z cytryny.
Jako typowy sorbet nie zawiera nabiału ani jajek, więc jest wegański.
6 foremek o pojemności 60 ml każda
Składniki
350 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
45 g cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
dodatkowo
6 foremek na lody o pojemności 60 ml każda, wraz z patyczkami
Wykonanie
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
truskawki dać do blendera, wstępnie zmiksować, następnie dodać cukier puder i sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż mus będzie gładki
mus przelać do foremek na lody
wstawić foremki do zamrażarki
po ok. 30 min., jak lody nieco zgęstnieją, ale jeszcze nie zmarzną, włożyć do nich patyczki
dalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc
wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej wody, by od razu wyjąć z niej lody
Opublikowano: 7 lipca 2015
Przepis własny
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Pierogi z truskawkami
Ciasto porzeczkowe z bezą
Kruche rogaliki budyniowe
Brukselka z orzechami i bułką tartą
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/sorbet-truskawkowy-na-patyku