Wykonanie

Najprostsze możliwe
lody truskawkowe na patyku – szybkie, minimum składników, bardzo
owocowe i orzeźwiające! Polecam – szczególnie na upały!
Lody są banalnie proste w zrobieniu. Ja podaję przepis na 6 foremek o pojemności 60 ml (bardzo popularny zestaw z ikei).Mój
sorbet truskawkowy nie jest bardzo kwaśny – dość wyważony. Jeśli ktoś lubi kwaśny posmak, to polecam zwiększyć ilość
soku z cytryny.Jako typowy
sorbet nie zawiera
nabiału ani
jajek, więc jest wegański.6 foremek o pojemności 60 ml każdaSkładniki350 g
truskawek (waga po odszypułkowaniu)45 g
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynydodatkowo6 foremek na
lody o pojemności 60 ml każda, wraz z patyczkamiWykonanie
truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować
truskawki dać do blendera, wstępnie zmiksować, następnie dodać
cukier puder i
sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż mus będzie gładkimus przelać do foremek na
lodywstawić foremki do zamrażarkipo ok. 30 min., jak
lody nieco zgęstnieją, ale jeszcze nie zmarzną, włożyć do nich patyczkidalej mrozić, przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą nocwyjąć z zamrażarki na 3 min. przed jedzeniem, albo włożyć foremkę na moment do ciepłej
wody, by od razu wyjąć z niej
lody
Opublikowano: 7 lipca 2015Przepis własnyLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Pierogi z
truskawkami
Ciasto
porzeczkowe z
bezą
Kruche rogaliki budyniowe
Brukselka z
orzechami i
bułką tartąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus