ßßß Cookit - przepis na Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach

Kruche maślane ciasteczka w czekoladzie i migdałach

nazwa

Wykonanie

Na piękne, słoneczne popołudnie proponuję Wam do kawy lub herbaty kruche ciasteczka z polewą czekoladową i prażonymi migdałami. Z podanej porcji wychodzi 35 ciastek o średnicy około 5 cm. Jeśli zmniejszycie porcje każdego składnika o 1/3 to powinno wyjść około 26-28 takich ciastek. Smacznego :)
Ilość porcji – 35 ciastek
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
150 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
1 ½ łyżki gęstej śmietany
180 g mąki pszennej
do wykończenia:
70 g płatków migdałowych
1 ½ łyżki masła
75 g czekolady
Sposób wykonania:
temperaturę piekarnika nastawiamy na 190˚ C,
cukier puder, cukier waniliowy i żółtko ucieramy z masłem, do jednolitej masy dodajemy szczyptę soli,
następnie dodajemy śmietanę oraz mąkę i dokładnie ucieramy,
blachę wykładamy papierem do pieczenia,
jeśli nie mamy szprycy do dekorowania ciast to z pergaminu formujemy rożek, odcinamy jego koniec,
szprycę z największym otworem lub rożek napełniamy ciastem i wyciskamy bezpośrednio na blachę kółka z dziurką w środku,
blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. ciastka są gotowe jak nabiorą złocistego koloru,
po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy polewę czoka lodową i migdały,
migdały prażymy na suchej patelni,
czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy ją w kąpieli wodnej,
roztapiamy masło i łączymy z rozpuszczoną
czekoladą,
Masą czekoladową smarujemy ciasteczka, posypujemy migdałami i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 min.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/03/Kruche-maslane-ciasteczka-w-czekoladzie-i.html