Wykonanie
Na piękne,
słoneczne popołudnie proponuję Wam do
kawy lub
herbaty kruche
ciasteczka z
polewą czekoladową i prażonymi
migdałami. Z podanej porcji wychodzi 35
ciastek o średnicy około 5 cm. Jeśli zmniejszycie porcje każdego składnika o 1/3 to powinno wyjść około 26-28 takich
ciastek. Smacznego :)
Ilość porcji – 35
ciastekCzas wykonania – 45 min.Stopień trudności – łatwy
Składniki:150 g miękkiego
masła60 g
cukru pudru3 łyżeczki
cukru waniliowego2
żółtkaszczypta
soli1 ½ łyżki gęstej
śmietany180 g
mąki pszennejdo wykończenia:70 g
płatków migdałowych1 ½ łyżki
masła75 g
czekoladySposób wykonania:temperaturę piekarnika nastawiamy na 190˚ C,
cukier puder,
cukier waniliowy i
żółtko ucieramy z
masłem, do jednolitej masy dodajemy szczyptę
soli,następnie dodajemy
śmietanę oraz
mąkę i dokładnie ucieramy,blachę wykładamy papierem do pieczenia,jeśli nie mamy szprycy do dekorowania ciast to z pergaminu formujemy rożek, odcinamy jego koniec,szprycę z największym otworem lub rożek napełniamy
ciastem i wyciskamy bezpośrednio na blachę kółka z dziurką w środku,blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.
ciastka są gotowe jak nabiorą złocistego koloru,po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
ciasteczka do wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy polewę czoka
lodową i
migdały,
migdały prażymy na suchej patelni,
czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy ją w kąpieli
wodnej,roztapiamy
masło i łączymy z rozpuszczoną
czekoladą,Masą
czekoladową smarujemy
ciasteczka, posypujemy
migdałami i odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 min.