Wykonanie
« Kremowa zupa z
selera ...
Sałatka 8211
kuskus z ... »
Pochodzi z Euroazji gdzie rośnie dziko wzdłuż wybrzeży
morskich. Do Polski trafił w XVII w. za panowania królowej
Bony. Przywieźli go ogrodnicy włoscy. Należy do najstarszych warzyw na świecie. Egipcjanie jeszcze za panowania faraonów używali dziko rosnącego
selera naciowego do przyrządzania pokarmów natomiast w starożytnej Grecji
selerem i jego liśćmi dekorowano głowy zwycięzców igrzysk olimpijskich. Dzięki właściwościom leczniczym, które posiada już dawno wykorzystywany był w medycynie ludowej. Wraz z postępem badań
seler naciowy uzyskał miano warzywa wyjątkowo bogatego w witaminy i związki mineralne, które wspomagają obniżenie ciśnienia
krwi oraz mogą redukować ryzyko występowania niektórych nowotworów. Witaminy zawarte w
selerze działają również oczyszczająco na krew i spowalniają procesy starzenia się tkanek i skóry.Ponad to
seler naciowy zawiera błonnik nierozpuszczalny dzięki któremu może stanowić bardzo niskokaloryczną przekąskę dla osób odchudzających się. Błonnik ten wchłania
wodę i tym samym zwiększa objętość trawionego pokarmu. Sok z
selera i
jabłka to tz. eliksir młodości bez którego (podobno) żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka wypita na czczo oczyszcza nasz organizm, nawilża skórę, wzmacnia włosy, likwiduje obrzęki i powoduje, że nasza cera ma idealny aksamitny wygląd .Witaminy, które zawiera
seler naciowy:A (wspomaga leczenie chorób oczu, wzmacnia odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje-szczególnie dróg oddechowych, stosowana jest w leczeniu trądziku, owrzodzeń i redukcji zmarszczek, bierze udział w tworzeniu się nabłonka, skóry, włosów, zębów i dziąseł),B (wspomaga system nerwowy i umysłowy),B₂(z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i
białek a także dodatnio wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów) iC
Seler zawiera dwa
razy więcej witaminy C niż
owoce cytrusowe. ( zapobiega infekcjom, przeciwdziała czynnikom rakotwórczym, wpływa na obniżenie cholesterolu oraz zapobiega skrzepom w naczyniach krwionośnych).
Seler zawiera dwa
razy więcej witaminy C niż
owoce cytrusowe.PP (reguluje poziom cholesterolu we
krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów).Składniki mineralne występujące w
selerze naciowym to:wapń (reguluje pracę układu nerwowego,
serca i ciśnienie tętnicze, pomaga leczyć alergię, poprawia krzepliwość
krwi)potas ( pomaga zaopatrywać mózg w tlen , wspomaga przemianę materii i wpływa na obniżenie ciśnienia
krwi),magnez ( zapobiega chorobom
serca oraz wspomaga nasz układ nerwowy, zapobiegając stanom depresji),mangan (ma korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowej struktury kości – zapobiega osteoporozie, ważny dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych , współtworzy główny hormon tarczycy-tyroksynę),żelazo ( składnik mineralny niezbędny do wytwarzania hemoglobiny, zapobiega niedokrwistości i leczy ją a ponad to nadaje skórze zdrowy wygląd),miedź ( ułatwia wprowadzanie żelaza do hemoglobiny),cynk (pomaga w leczeniu prostaty, zapobiega powstawaniu białych plam na paznokciach, pomaga w leczeniu bezpłodności),fosfor ( jest niezbędny do funkcjonowania każdej komórki w organizmie, ważny budulec kości i zębów),Wykorzystane źródła:1. Witaminy Encyklopedia www.witaminy.biz.pl2. www.kuchnia-kuchnia.pl/pl10/teksty242/Selernaciowywtorek, 15 lutego 2011, restauracjadomowapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Tagi: eliksir młodosci
sałatka zupa dieta
seler naciowyTrackBackKomentarze