Wykonanie
To danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i nie pozostaje sterta garów do zmywania. Takie właśnie potrawy lubię przygotowywać najbardziej. W tym przepisie nie znajdziecie żadnych wyszukanych dodatków za to smak
kurczaka i
sosu jest fantastyczny dzięki różnorodności warzyw. Nie podaję też konkretnych ilości poszczególnych składników. Można skomponować potrawę według własnych upodobań albo wrzucić warzywa, które mamy pod ręką, bez biegania po sklepach. Najważniejsze żeby znalazł się tutaj
por i
marchew, które stanowią podstawową nutę
smakową dla
mięsa i sosu.
Składniki:- 2
udka kurczaka ( jedno na osobę),-
por,-
marchew,-
pietruszka (korzeń),-
seler,-
fasolka żółta i zielona,- 2 szklanki
bulionu drobiowego,-
liść laurowy,-
ziele angielskie,-
sól i
pieprz,-
papryka słodka, mielona,- 1 łyżka
masła,- 1 łyżka
oleju,
Sposób wykonania:Udka myjemy i osuszamy, następnie nacieramy
solą ,
pieprzem i oprószamy
papryką,Smażymy udka z obu stron na
oleju z dodatkiem
masła aż się zrumienią,
Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki,
Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki,
Korzeń pietruszki i
selera obieramy, płuczemy i kroimy lub ścieramy na tarce ( ja trę na tarce ponieważ starte drobno zagęszczają w naturalny sposób sos i nie używam do tego celu
mąki,Warzywa dodajemy do
mięsa, wrzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie i zalewamy 1 ½ szklanki
bulionu,Dusimy pod przykryciem aż
mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewamy resztą
bulionu w razie potrzeby, ewentualnie doprawiamy
solą, można też dodać
zioła prowansaldzkie.