Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Nagroda w konkursie ...Surówka z
kalarepy »Uwielbiam
śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna
konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej
mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na
konfiturę śliwkową z nutą
mięty.
...taka śliwkowa
konfitura domowa podana na
ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego
owocowego łasuchaSkładniki:1 kg
śliwek (po wydrylowaniu) - u mnie
miks soczystych, słodkich
śliwek6 gałązek świeżej
mięty1/3 szklanki
wody + 2 łyżki
cukru1 żelfix do
konfitur 2:1 (1 kg
owoców na 0,5 kg
cukru)0,5 kg
cukrusłoiki na
konfituręPrzygotowanie:Po wydrylowaniu
śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki
wody, dodajemy gałązki świeżej
mięty i całość posypujemy 2 łyżkami
cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu, co jakich czas mieszając przez około 15 minut. Próbujemy smak soku, jeśli przeszedł mocno
miętą garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut w celu przestudzenia. Następnie odlewamy około 3/4 szklanki płynu - tak, aby został nam mniej więcej potrzebny kilogram
owoców z
sokiem * . Odlany sok możemy wykorzystać np. do
napojów lub nasączenia ciasta.Przy pomocy ręcznego blendera rozdrabniamy nasze
owoce do pożądanej konsystencji. Ja wolę gładkie
konfitury i
dżemy śliwkowe. Tak przygotowany
owocowy mus zasypujemy żelfixem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszając.Następnie dodajemy 0,5 kg
cukru i mieszając gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Całość ostrożnie przelewamy do przygotowanych słoiczków. Zakręcamy je dokładnie i pasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji.
Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do
wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast,
ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu.
* Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg
owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją
konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych
śliwek, co wiązało się z dodaniem większej ilości żelfixu.Smacznegosobota, 01 sierpnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog