ßßß Cookit - przepis na Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory

Konfitura śliwkowa z nutą mięty - domowe przetwory

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Nagroda w konkursie ...
Surówka z kalarepy »
Uwielbiam śliwki, zwłaszcza w cieście lub po prostu jeść w całości. Ostatnio jednak zamarzyła mi się pyszna konfitura śliwkowa. A, że posiadam też sporą ilość wspaniałej mięty, postanowiłam urozmaicić jej smak. To była wyśmienita kolacja. Zapraszam Was serdecznie na mój przepis na konfiturę śliwkową z nutą mięty.
...taka śliwkowa konfitura domowa podana na ryżowych waflach, to idealna kolacja dla każdego owocowego łasucha
Składniki:
1 kg śliwek (po wydrylowaniu) - u mnie miks soczystych, słodkich śliwek
6 gałązek świeżej mięty
1/3 szklanki wody + 2 łyżki cukru
1 żelfix do konfitur 2:1 (1 kg owoców na 0,5 kg cukru)
0,5 kg cukru
słoiki na konfiturę
Przygotowanie:
Po wydrylowaniu śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki wody, dodajemy gałązki świeżej mięty i całość posypujemy 2 łyżkami cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu, co jakich czas mieszając przez około 15 minut. Próbujemy smak soku, jeśli przeszedł mocno miętą garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 5 minut w celu przestudzenia. Następnie odlewamy około 3/4 szklanki płynu - tak, aby został nam mniej więcej potrzebny kilogram owoców z sokiem * . Odlany sok możemy wykorzystać np. do napojów lub nasączenia ciasta.
Przy pomocy ręcznego blendera rozdrabniamy nasze owoce do pożądanej konsystencji. Ja wolę gładkie konfitury i dżemy śliwkowe. Tak przygotowany owocowy mus zasypujemy żelfixem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy na palnik i gotujemy do zagotowania, mieszając.
Następnie dodajemy 0,5 kg cukru i mieszając gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Całość ostrożnie przelewamy do przygotowanych słoiczków. Zakręcamy je dokładnie i pasteryzujemy 20 minut lub odwracamy do góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji.
Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu.
* Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę z ponad kilograma bardzo soczystych śliwek, co wiązało się z dodaniem większej ilości żelfixu.
Smacznego
sobota, 01 sierpnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/08/Konfitura-sliwkowa-z-nuta-miety-domowe-przetwory.html