ßßß
Składniki: (na jeden słoik około 200-250 ml syropu)1 szklanka czerwonych porzeczek (pełna)2/4 szklanki wody1/4 szklanki drobnego cukru + 1 płaska łyżeczkaopcjonalnie do podania: zimna woda gazowana lub niegazowana, kostki loduPrzygotowanie:Czerwone porzeczki płuczemy i wsypujemy do małego naczynia, rozgniatamy lekko widelcem. Zasypujemy łyżeczką cukru, odstawiamy na 3-4 minuty na bok.Do garnuszka wlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy cukier, gotujemy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy nasze rozgniecione porzeczki (wraz z sokiem) i kręcimy. Dolewamy po chwili resztę wody, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze z 3 minuty i ściągamy z ognia.Tak przygotowany syrop przecedzamy przez gęste sitko, dociskając lekko porzeczki, aby wydobyć jak największą ilość soku.Przelewamy do słoiczka i zostawiamy do przestudzenia. Później można przechowywać w lodówce.Syrop (sok) z czerwonych porzeczek podajemy np. z zimną gazowaną lub niegazowaną wodą. Nadaje się również doskonale do deserów, lodów itd.Smacznegosobota, 04 lipca 2015, matleenpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Ostatnie wpisyDaktylowe trufelki z ...Black banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...Waniliowo-jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog