Wykonanie
Niedługo przyjadą goście. Będzie
kawa,
herbata, ciekawe rozmowy... W moim domu nie może oczywiście zabraknąć również jakiegoś ciasta. Bo nie ma jak kawałek domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami
jabłek i nutą
dżemu porzeczkowego * . Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje.* przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków
... pachniało w całym domu ... znikł w mgnieniu oka ...Przepis startuje w konkursie organizowanym przez Foodmania - "Majówka z
Owocowym Rajem" . W sklepie
Owocowy Raj znajdziecie, m.in. takie składniki jak
cynamon i
cukier z prawdziwą
wanilią, wykorzystane w moim przepisie.Składniki:1 łyżka
miodu3/4 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1/2 szklanki
mąki krupczatki2 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jabłka4 łyżeczki (czubate)
dżemu porzeczkowego2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
cynamonu1
jajkoProstokątna forma do pieczenia 32-25Przygotowanie:Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie
mąki oraz
sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy
cukier,
miód,
cukier z prawdziwą
wanilią,
kakao,
przyprawę do piernika,
cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Po czym wlewamy powoli ciepłe (nie gorące!)
mleko, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy 2 obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
jabłka. Mieszamy i przelewamy ciasto do posmarowanej i obsypanej
kaszą manną formy.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli użyjecie innej formy, to odpowiednio wydłużamy czas pieczenia stosując zasadę tzw. suchego patyczka.Gdy ciasto przestygnie dekorujemy je
polewą czekoladową lub
cukrem pudrem (według upodobań). Wyciągamy z blaszki i podajemy. Ciasto długo zachowuje swoją miękkość i świeżość.Smacznego