ßßß
Składniki:4 szklanki mleka5 łyżeczki cukru waniliowego3/4 szklanki cukru3 łyżki cukru pudru1 1/2 paczki słonych krakersów5 jajek5 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek mąki pszennej125 g borówekPrzygotowanie:Umyte borówki gotujemy przez chwilę z cukrem pudrem (po rozpuszczeniu cukru jeszcze z 304 minuty). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy do tego 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Zagotowujemy. W misce pozostałe mleko (1 szklanka) miksujemy z jajkami i mąką. Po czym dodajemy wcześniej przygotowane borówki. I wszystko razem ponownie miksujemy (ja używam do tego blendera). Gdy mleko z cukrem już się zagotuje, zestawiamy garnek z palnika i wlewamy masę borówkową cały czas energicznie mieszając. Z powrotem stawiamy garnek na palniku i ponownie gotujemy, aż masa zgęstnieje (konsystencja budyniu).Gotową masę borówkową wykładamy na blachę ze spodem z krakersów. Rozprowadzamy łyżką i przykrywamy krakersami (pokruszonymi niedbale w rękach). Gdy już ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy nasz deser do lodówki na noc.Deser przekładamy do pucharków. Słodki smak masy borówkowej idealnie komponuje się z kawałkami słonych krakersów.Smacznego