Wykonanie
Dłuugo szukałyśmy z mamą dobrego przepisu na placek
drożdżowy i za każdym razem coś się nie udawało, ale od pewnego czasu mamy sprawdzony przepis od koleżanki mojej mamy. Prosty, wymagający mało pracy, a efekt genialny. Chyba nie muszę dalej przekonywać, że warto spróbować :)
SKŁADNIKI:40 g
drożdży1/2 opakowania
cukru waniliowego1/2 szklanki
oleju3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka2 rozbełtane
jaja2 i 1/4 szklanki
mąki tortowejWYKONANIE:Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika (który musi być odpowiednio wysoki do miksowania) w wyżej podanej kolejności, zaczynając od
drożdży, które trzeba pokruszyć.Pozostawiamy miskę na 2 godziny, a po upływie tego czasu wszystko miksujemy i wykładamy ciasto na blachę. Na nim układamy
owoce (u mnie podduszone z odrobiną
cukru i
cynamonem jabłka) oraz kruszonkę i pieczemy 30-40 minut w 170 stopniach.*Moja forma miała wymiary ok. 20cm x 30cm