Wykonanie


Proste, szybkie danie, jakie uwielbiam.Zawsze przygotowuję je, gdy nie mam pomysłu na obiad. ;)Nadaje się tak, jako sos do grubszego
makaronu (na przykład fussili), jak i do podania
solo w głębokim talerzu, jako potrawa jednogarnkowa.1 średniej wielkości podwójna
pierś kurczaka1 kartonik/ butelka passaty pomidorowej1 puszka
kukurydzy1 puszka
czerwonej fasolki1 duża
czerwona papryka1 duża
cebula4 ząbki
czosnkumała puszka
ananasaew. 2 gałązki
selera naciowego,opcjonalnie słoiczek
sosu słodko-kwaśnegosól,
pieprzsok z cytrynynatka pietruszkiMięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w cieniutkie, krótkie plastry.
Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami
oleju rzepakowego do momentu, aż się zeszkli.
Czosnek ścieramy na małej tarce i dorzucamy do
cebuli.Podduszamy kilka chwil i na patelnię dokładamy pokrojone
mięso.Doprawiamy je
solą i
pieprzem do smaku i podsmażamy, aż pierś z każdej strony będzie ścięta.Po tym czasie zawartość patelni przekładamy do garnka i trzymamy go na niewielkim ogniu.
Paprykę kroimy w niedużą kostkę,
selera naciowego w plastry grubości 1 centymetra.Wszystkie warzywa, łącznie z tymi z puszki (bez
fasolki) i
ananasem, dorzucamy do garnka i zalewamy passatą.Dusimy na niedużym ogniu przez kilkanaście minut, aż
mięso i warzywa będą miękkie, a
sos pomidorowy lekko się zredukuje.Przed końcem gotowania dorzucamy
fasolkę z puszki.Całość doprawiamy na koniec
sokiem z cytryny,
syropem z
ananasa z puszki,
solą oraz
pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę
wody.Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone.Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z
kalafiorem...Dlatego ten przepis dobrze jest
mieć pod ręką, gdy wszystkie inne pomysły już się wyczerpały. :)