Wykonanie
SKŁAD:3 łyżeczki
żelatyny w proszku
wanilia - 1 laseczka lub ekstrakt250 ml
śmietany kremówki 30%250 ml
mleka80g
cukru1 łyżka
białego winaŻelatynę zalewamy dwiema łyżkami
wody i odstawiamy na około 5 minut. W tym czasie do małego garczka wlewamy
śmietankę i
mleko, dodajemy
cukier i
wanilię i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
cukru, cały czas mieszając.Następnie dodajemy
wino i doprowadzamy do zagotowania, po czym szybko zdejmujemy z ognia. Gotową
żelatynę należy dodać do całości i mieszać do momentu aż się rozpuści.Gotową miksturę wlewamy do kilku niewielkich naczynek (filiżanki lub małe miseczki) i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone filiżanki przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 5-6 godzin, a nawet całą noc.
Aby wydostać deser z naczynia należy zanurzyć je na sekundę w gorącej wodzie i obrócić do góry nogami nad talerzykiem :)Panna Cottę można podawać na różne sposoby. Najczęściej spotykany jest z
owocami i
owocowym musem, ale możemy się trochę pobawić i wykorzystać różnego rodzaju
syropy,
orzechy i
czekoladę. Każdy sposób jest pyszny i na pewno znajdziecie ten, który będzie Wam spakował najbardziej :)
Smacznego :)