ßßß Cookit - przepis na 22. Pierniczenie 2013 - Pora na 3 etap.

22. Pierniczenie 2013 - Pora na 3 etap.

nazwa

Składniki

Wykonanie

22. Pierniczenie 2013 - Pora na 3 etap.
Nadszedł ten dzień, żeby znów zająć się świątecznym piernikiem. Tym razem trzeba go było czymś przełożyć i posmarować z wierzchu. Zdecydowałam się na masę czekoladowo- sliwkową, której używa do przełożenia autroka bloga, z którego pochodzi przepis na piernik.
Otworzyłam więc spiżarkę, wyciągnęłam zawinięte wcześniej pierniki i odwinęłam, żeby na początek sprawdzić jak przebiega dojrzewanie. Okazało się, że moje pierniki w tym roku, po kilku dniach od upieczenia zrobiły się miękkie - czyli już dojrzały. Bardzo mnie to ucieszyło, bo to oznacza, że nie będę nerwowo czekać czy zmiekną do Wigiliii czy nie, ani też nie muszę przyspieszać ich dojrzewania.
Po kontroli dojrzewania, przecięłam je na pół i zajęłam się masą. Jak wspomniałam na początku zdecydowalam się na 1 z mas proponowanych przez autorkę piernika, a mianowicie masę czekoladowo- sliwkową. Przepis na te masę jak i drugą orzechową, której używa do przełóżenia autorka piernika, znajduje się w linku, na stronce z przepisem na piernik.( link do przepisu na piernik, gdzie znajdziecie linki do przepisów z masami podaję na końcu posta)
Pomimo tego, ze sam piernik robiłam z połowy składników masę przygotowałam z całej ilości składników, dokładnie tak jak w przepisie, tzn. najpierw zrobiłam z połowy, ale potem okazało się, że masy jest mało i musiałam dorabiać drugą połowę. Tak więc nie polecam robić tej masy z połowy- nie ma sensu, nawet przy pierniku zrobionym z połowy składników.
Mając gorącą masę, od razu przystąpiłam do przekładania, a potem smarowania każdego piernika troszką masy po wierzchu.
Po tym zawinęłam moje pierniki w folię sluminiową i odstawiłam spowrotem do spiżarki.
Teraz już mam przed sobą tylko dekorowanie i wreszcie to wyczekiwane przez całą rodzinę jedzenie.
Jeśli ktoś z Was jest w trakcie robienia piernika z tego przepisu, teraz jest czas, żeby sprawdzić czy dojrzał, czy dojrzewa, czy też trzeba będzie mu pomoc w dojrzewaniu , a nastepnię przełożyć go ulubionym przełożeniem, obsmarować z wierzchu i spowrotem odstwiać do swiąt.
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2011/11/dojrzewajacy-piernik-staropolski-wg.html
Zapraszam do obejrzenia mojej fotorelacji z 3 etapu pierniczenia 2013:
Pozdrawiam!
Źródło:http://milly4884-kuchnia-i-reszta-swiata.blogspot.com/2013/12/22-pierniczenie-2013-pora-na-3-etap.html