Wykonanie
Zrobienie idealnej jajecznicy wbrew temu co uważa większość, nie jest takie łatwe. Z pomocą przychodzi Gordon Ramsey, który pokazuje jak zrobic pyszną, kremową jajecznicę. Na początku trzeba pamietać o paru ważnych rzeczach:•nie przyprawiamy jajecznicy przed smażeniem, ani w trakcie - dopiero pod sam koniec.
Sól dodana na poczatku spowodowałaby, że jajecznica będzie wodnista•nie rozgrzewamy patelni przed smażeniem !•masła nie dodajemy przed smażeniem, a razem z NIEROZTRZEPANYMI
jajkamiSkładniki:•3
jajka•2 kromki ciemnego
chleba•5-6
pomidorków koktajlowych•1,5 łyżki
masłałyżka
śmietanyRozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy 0,5 łyżki
masła. Dodajemy
chleb i
pomidorki i smażymy na średnim ogniu, aby
chleb był lekko chrupiący. Na drugą zimną patelnie wlewamy
jajka oraz pozostałe
masło i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszamy
jajka, kiedy zaczną się ścinać zestawiamy patelnię z ognia, cały czas mieszając i po chwili stawiamy ją znów na ogniu. Czynność powtarzamy parę
razy, aż do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. Zestawiamy z ognia, dodajemy
śmietanę oraz doprawiamy
solą. Podajemy z chrupiącym
chlebem i cieplymi
pomidorkami.