ßßß Cookit - przepis na OWSIANKA ORZECHOWO-TRUSKAWKOWA na zimno

OWSIANKA ORZECHOWO-TRUSKAWKOWA na zimno

nazwa

Wykonanie

Podobno to już ostatnie podrygi truskawek. Powoli na kuchenne salony wkraczają czereśnie. Ale truskawki, póki jeszcze są truskawki - korzystam! W końcu trzeba się będzie z nimi pożegnać na kolejny rok, więc póki jeszcze są, pojawiają się codziennie w jadłospisie. Dzisiaj owsianka na zimno, bo poranki już coraz cieplejsze. Owsianka z truskawkami oczywiście. Ale nie tylko - do tego z masłem orzechowym i orzechami pekan. Duet orzech-truskawka okazał się duetem niezwykle smacznym i wartym spróbowania, wartym powtórzenia.
Przepis (jedna porcja):
40g płatków owsianych Halina
200ml mleka
100-200g truskawek
1 łyżka orzechów pekan
1 łyżka masła orzechowego
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w plastry. Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać mlekiem, dodać masło orzechowe i połowę truskawek. Zagotować, trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Udekorować resztą truskawek, posypać orzechami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/nocna-owsianka-orzechowo-truskawkowa.html