Wykonanie
Podobno to już ostatnie
podrygi truskawek. Powoli na kuchenne salony wkraczają
czereśnie. Ale
truskawki,
póki jeszcze są
truskawki - korzystam! W końcu trzeba się będzie z nimi pożegnać na kolejny rok, więc
póki jeszcze są, pojawiają się codziennie w jadłospisie. Dzisiaj owsianka na zimno, bo poranki już coraz cieplejsze. Owsianka z
truskawkami oczywiście. Ale nie tylko - do tego z
masłem orzechowym i
orzechami pekan. Duet
orzech-
truskawka okazał się duetem niezwykle smacznym i wartym spróbowania, wartym powtórzenia.
Przepis (jedna porcja):40g
płatków owsianych Halina200ml
mleka100-200g
truskawek1 łyżka
orzechów pekan1 łyżka
masła orzechowegoTruskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić w plastry.
Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać
mlekiem, dodać
masło orzechowe i połowę
truskawek. Zagotować, trzymać na ogniu, aż do zgęstnienia. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Udekorować resztą
truskawek, posypać
orzechami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.