ßßß Cookit - przepis na MAKOWE BAJADERKI

MAKOWE BAJADERKI

nazwa

Wykonanie

Wigilijny wieczór tradycyjnie już okazał się wieczorem bardzo pięknym, pełnym magii. Pełnym pysznego jedzenia, uśmiechów, rozmów, prezentów, zapachu choinki i sianka, rodzinnych opowieści sprzed lat, które są chyba moją ulubioną częścią takich spotkań. Po raz kolejny stwierdzam, że w tym kończącym się już powoli roku musiałam być naprawdę grzeczna, ponieważ na początku Mikołaj, a teraz Aniołek okazali się dla mnie naprawdę hojni! Piękne prezenty znalazłam pod choinką. Jestem szczęśliwa, ponieważ i moje słodkości wywołały uśmiech na twarzach osób, które nimi wczoraj obdarowałam. A hitem wigilijnej kolacji okazały się pierogi z suszoną śliwką! Moja nowa wigilijna miłość! Wigilijny wieczór, jak zwykle, minął szybciej, niż by się chciało. Mam nadzieję, że wczorajsza wieczerza upłynęła Wam równie miło, co mi. Przed nami kolejne dni. Dni Bożego Narodzenia. Życzę Wam, aby również one były pełne spokoju, radości, miłości i ciepłej atmosfery. Dzisiaj odpoczywam w domu. Piekę chleb, zjadam resztki słodkiego ciasta, idę na spacer. A Was zostawiam z przepisem na słodkie kuleczki, zachwycające prostotą wykonania i wspaniałym smakiem.
Kiedy w tamtym tygodniu robiłam domowe bajaderki (w wersji kakaowo-lawendowej) na uczelniane spotkanie wigilijne nie pomyślałabym, że zrobią one furorę nie tylko wśród studentów, ale również w moim domu! Rodzice byli bardzo zawiedzeni, gdy po spróbowaniu bajaderek dowiedzieli się, że więcej dla nich nie ma, bowiem zabieram je ze sobą na wyżej wspomniane spotkanie właśnie. Mama zarządziła: "bajaderki dla nas!" - i oto są. W wersji jeszcze bardziej świątecznej, bo makowej. Teraz wszystkie są dla nas. Poczęstowałabym Was, ale ... Ale znikają tak szybko, że to kwestia kilku minut i ani jednej bajaderki już nie będzie. Dlatego mam pomysł! Robię kolejną porcję, a Wy ze mną! Piszecie sie na taki bajaderkowy układ?
Przepis (około 35 sztuk):
400g ciasteczek maślanych
300g masy makowej
1/2szkl mleka
50g masła
2 łyżki miodu
+ suchy mak (do obsypania)
Masło razem z mlekiem i miodem podgrzać w rondelku, aż do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Ciasteczka drobno pokruszyć i wsypać do miski. Dodać masę makową oraz ostudzone masło z miodem i mlekiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Do osobnej miseczki wsypać suchy mak. Z ciasteczkowej masy formować kulki, obtaczać je w maku i układać na tacce/blaszce. Tak przygotowane bajaderki wstawić do lodówki na minimum jedną godzinę, do schłodzenia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/makowe-bajaderki.html