ßßß Cookit - przepis na JAŚMINOWY RYŻ Z SOSEM ŚLIWKOWYM

JAŚMINOWY RYŻ Z SOSEM ŚLIWKOWYM

nazwa

Wykonanie

Kiedyś myślałam, że istnieją tylko dwa rodzaje ryżu: biały i brązowy. Jakież było moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, w jak wielkim błędzie jestem! Naprawdę zaskoczył mnie fakt istnienia aż tylu odmian ryżu białego. Do tego doszedł jeszcze ryż dziki, który chyba najbardziej mnie zadziwił swoim wyglądem i lekko orzechowym smakiem. Jeśli natomiast chodzi o ryż biały to miałam okazję spróbować chyba większości jego odmian i nawet mam już swój ulubiony. Jaśminowy. Uwielbiam go za charakterystyczny aromat, który delikatnie ujawnia się podczas gotowania. Ziarna tego ryżu są smukłe, długie i śnieżnobiałe, jak kwiaty jaśminu właśnie - stąd też jego nazwa. Po ugotowaniu ryż pozostaje sypki i nie skleja się, a w smaku jest bardzo delikatny. Według mnie idealnie pasuje on do słodkich sosów, jogurtu/śmietany, do owoców.
Przepis (jedna porcja):
70g Ryżu Jaśminowego Britta
250ml mleka
szczypta soli
garść suszonych śliwek
50ml wrzątku
50g jogurtu naturalnego
Suszone śliwki umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Mleko wlać do rondelka, dodać szczyptę soli, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż, zmniejszyć ogień i gotować, co jakiś czas mieszając, przez około 18 minut, aż ryż będzie miękki. W tym czasie przygotować sos: namoczone śliwki zblendować (razem z wodą, w której śliwki się moczyły). Gotowy ryż odcedzić, przepłukać zimną wodą, wyłożyć do głębokiego talerza. Ryż polać jogurtem naturalnym oraz sosem śliwkowym. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/jasminowy-ryz-z-sosem-sliwkowym.html