Wykonanie
Gdzie się podziało lato? Bo na zewnątrz na pewno go nie ma. Za to jest w ostatnich truskawkach, które kupuję jeszcze na targu, jest w moim dzisiejszym śniadaniu!
Truskawki w towarzystwie
banana to klasyka, która nie może nie smakować. W wersji pieczonej, bo zimny i deszczowy ten dzisiejszy poranek, chociaż czerwcowy.
Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych Halina1/2
banana100g
truskawek1 łyżka
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaTruskawki opłukać, osuszyć, pozbawić szypułek, kilka odłożyć na bok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Płatki owsiane zmiksować w blenderze kielichowym - na
mąkę. Wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Banana obrać ze skórki, zmiksować z resztą
truskawek i
jogurtem naturalnym. Suche składniki wymieszać z mokrymi. Masę przełożyć do kokilki, na wierzchu ułożyć plasterki
truskawek (które wcześniej zostały odłożone). Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać.