Wykonanie
Zielone koktajle, zwane "green monsters" są znane chyba już na całym świecie. Dodatek zielonych liści warzyw do słodkich
owoców nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Sama robiłam kiedyś taki koktajl, w wersji zielono-różowej (klik klik). Pamiętam, że bardzo mi smakował i był istną bombą witaminową. Takie koktajle podobno wspaniale oczyszczają organizm z toksyn, są bogate w żalezo, magnez, potas i
białko. Poza tym zielony to taki ładny kolor. Tak więc sami widzicie - naprawdę warto się skusić! Wczoraj wpadł mi do głowy pomysł, aby ideę tych zdrowych "zielonych potworków" przenieść ze szklanki do miseczki. Wyszło smacznie!
Przepis (jedna porcja):40g
płatków owsianych Halina1 (dojrzały)
banan3 liście
zielonej sałaty3/4 szklanki
mlekaszczypta
cynamonugarść
orzechów włoskichMleko wlać do rondelka i postawić na ogniu.
Banana obrać i pokroić w plasterki.
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Gdy
mleko się zagotuje dodać
płatki owsiane, pokrojonego
banana i
sałatę. Trzymać na ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przyprawić szczyptą
cynamonu, dodać
orzechy, zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki (u mnie: cała noc).