Wykonanie
Lubię
mleko krowie. Lubię i nie zamierzam z niego rezygnować. Jednak nie zmienia to faktu, że lubię również to roślinne. Dobra, do tej
pory miałam okazję spróbować właściwie tylko
mleka sojowego. A przecież wybór jest o wiele większy!
Mleko ryżowe,
migdałowe,
orzechowe, owsiane. Już kilka
razy miałam je w swoim koszyku, gdy akurat robiłam zakupy spożywcze, jednak ostatecznie zawsze rezygnowałam z zakupu. Przyznaję, odstraszała mnie cena. Postanowiłam więc otworzyć produkcję
mleka roślinnego we własnej kuchni! Przecież to takie proste! Nie wiem, dlaczego dopiero teraz się za to zabrałam. Na pierwszy 'ogień' poszło
mleko owsiane. W wersji smakowej! Waniliowej.
Mleko owsiane w smaku przebija dla mnie
mleko sojowe. Teraz trzeba wypróbować inne roślinne wersje! W planach są już kolejne
mleczne eksperymenty!
Przepis (1000ml
mleka):250g
płatków owsianych1000ml
wody1
laska waniliiPłatki owsiane wsypać do słoika.
Laskę wanilii rozkroić na połówki i również wrzucić do słoika. Całość zalać
wodą. Odstawić do lodówki (na minimum 12 godzin). Gdy
płatki już się namoczą należy wyjąć
laskę wanilii, po czym je zmiksować za pomocą blendera (razem z
wodą, w której się moczyły), a następnie odcedzić przez gazę - tak, aby oddzielić "
mleko" od
płatków. Tak powstałe
owsiane mleko przelać ponownie do słoika/butelki/dzbanka. Przechowywać w lodówce. *UWAGA! Zblendowanych
płatków owsianych nie trzeba wyrzucać. Nadają się idealnie jako baza do zrobienia owsianki/placków/bułeczek/ciastek.
WANILIOWO-MALINOWA OWSIANKAPrzepis (jedna porcja):*100g namoczonych (zblendowanych)
płatków owsianych250ml
mleka owsianego waniliowego (u mnie: domowe)miseczka mrożonych
malin+ ewentualnie coś do posłodzenia: miód/syrop klonowy/cukierNamoczone
płatki owsiane umieścić w rondelku. Zalać
mlekiem owsianym, zagotować. Gdy owsianka zgęstnieje dodać mrożone
maliny, i gotować jeszcze przez kilka minut. Przełożyć do miseczki. Podawać.