ßßß Cookit - przepis na Piernik Kasztelański.

Piernik Kasztelański.

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
25 dkg margaryny
25 dkg miodu
25 dkg cukru
75 dkg mąki
2 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej
3/4 szklanki wody
1 paczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g marmolady wieloowocowej
Składniki na polewę:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
6 łyżek mleka
2-3 łyżki kakao
1 łyżka masła
Przygotowanie:
1.Na małym ogniu rozpuścić margarynę i dolać wodę. Kakao wymieszać z cukrem i dodać do margaryny. Mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
2. Utrzeć jajko i miód. Dodać ostudzoną margarynę i ponownie wymieszać.
3. Resztę składników wymieszać z mąką i przesiewając WMIESZAĆ łyżką do zrobionej masy.
4. Piec 40 min w temperaturze 170 stopni.
5. Upieczone i wystudzone ciasto rozkroić (w zależności od wysokości) na jedną lub dwie części. Posmarować marmoladą. Na górze polewamy czekoladą ( na całej powierzchni lub częściowo).
Smacznego! (:
Oczywiście możecie mi zadawać pytanie w komentarzach lub na http://www.formspring.me/everyweh !
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2011/11/piernik-kasztelanskig.html