Wykonanie
Za oknami panuje przeraźliwy mróz, więc nie ma
mowy, żebym wyszła z domu bez ciepłego śniadania, które da mi dużo siły! Jednym z takich rozgrzewających cudów, jest ukochana owsianka na
mleku. Dzisiaj z dodatkiem
jabłek i
cytrusów. Takie posiłki mogłyby trwać, jak najdłużej :)Składniki:4 łyżki
płatków owsianych1 szklanka
mleka1
jabłkosok wyciśnięty z 1
pomarańczy1 łyżeczka
miodu2 łyżki
rodzynek sułtańskich
migdałyPrzygotowanie:Do zagotowanego
mleka wsypujemy
płatki owsiane i gotujemy około 10 min na wolnym ogniu, aż powstanie nam kremowa konsystencja. Na sam koniec wsypujemy
rodzynki- należy je wcześniej wypłukać. Całość odstawiamy na około 2 minuty, aby owsianka mogła "dojść" do siebie.
Jabłko obieramy, kroimy w plasterki i prużymy razem z
miodem i
sokiem pomarańczowym do miękkości.Do miseczki wykładamy
jabłka,
płatki owsiane, a wierzch posypujemy
migdałami- jeśli lubicie bardziej słodkie śniadania, to wierzch można oblać dodatkową porcją miodu/syropu klonowego.*Jeżeli owsianka wyszła za gęsta, dolewam do niej odpowiednią ilość
mleka i dokładnie mieszam- już po wyłączeniu gazu. Jeśli zaś podczas gotowania okaże się zbyt rzadka- dorzucam po łyżeczce
płatków i gotuję ją chwilę dłużej, aż osiągnie satysfakcjonującą według mnie konsystencję. Wszystko zależy od was.Smacznego :)