Wykonanie
Pyszne, naturalne i ..........zimne!Kiedy kilka lat temu sprawiłam sobie dobrej jakości i mocy blender,
lody truskawkowo-
bananowe zagościły w moim domu na dobre. Każdy zapas zmrożonych
bananów i
truskawek wędrował do misy blendera , by w zaledwie kilkadziesiąt sekund zamienić się w pyszną
lodową masę i ochłodzić podniebienia domowników.Prosty i doskonały sposób na pyszne i zdrowe
lody.
Banan stanowi doskonałą bazę do przygotowania deserów
lodowych . Wystarczy połaczyć go z innym
owocem dodać trochę
śmietany lub
jogurtu i tworzyć nasze
lodowe wariacje.Tym razem spróbowałm wykorzystać maszynkę do
lodów , by przygotować podobną wersję deseru i sprawdzić ,czy istnieje jakaś róznica.....Tak, istnieje , tylko jedna :......tylko jedna :
lody w maszynce trzeba kręcić około 30 minut, a w moim blenderze około minuty /pod warunkiem, że mamy zmrożone owoce/ . Smakują inentycznie!Ale blender czeka na mnie w domu , a maszynkę właśnie sobie sprawiłam i nie ma wyjścia :krecę!wszystkie składniki mocno schłodzone:2
banany250 g świezych
truskawek150 g
jogurtu naturalnego/lub śmietany/3 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Banany,
truskawki,
cukier i
jogurt zmiksować na jednolitą masę.Przelać do zmrozonej misy maszynki do
lodów i włączyć na ok.30 minut.
Gotowe
lody nakładać do schłodzonych pucharków lub przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.