ßßß
Moja córeczka uwielbia ciasteczka w czekoladzie ale naszą zmorą jest wszystko ubrudzone czekoladą. Znalazłam na to sposób- paluszki z kruchego ciasta do połowy zamoczone w czekoladzie i obtoczone w kokosie. Trzymając za "suchy" koniec zajada ciasteczka nie brudząc rączek. Ciastka z tego przepisu są bardo delikatne i kruche, zachwycała się nimi nawet moja babcia. Dlatego polecam nie tylko dzieciom. A następnym razem na pewno zrobię z podwójnej porcji.Składniki: na ciasto:200 g mąki pszennej120 g masła2 żółtka75 g cukru pudruszczypta solidodatkowo:tabliczka mlecznej czekolady (100 g)2-3 łyżki mleka3 łyżki drobnego kokosuMąkę przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier puder, sól i żółtka. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na małe kulki a następnie formować z nich wałeczki o długości około 12 cm. Układać na blaszce wyścielonej papierem i piec w 200*C kilka minut aż będą rumiane.Mleko wlać do miseczki, wrzucić połamaną czekoladę i mieszając rozpuścić nad parą. Ciasteczka do połowy zamaczać w czekoladzie (lub smarować pędzelkiem) i od razu obtaczać w kokosie. Odstawić na chwilę aby czekolada zastygła.