Wykonanie
Danie jedno garnkowe, niesamowicie smaczne i aromatyczne - moje duszonki upiekłam w piekarniku ale bardzo polecam piec je na ognisku:)
Składniki:150 gram
kiełbasy wędzonej4 średnie
ziemniaki2 małe
cebule150 g
boczku wędzonegośrednia główka
kapustysól i
pieprz do smakuKilka liści
kapusty oddzielamy a cześć dość drobno kroimy(jak na bigos)
Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki,
boczek w słupki,
cebule w piórka,
ziemniaki w średnia kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy liście
kapusty na to
kiełbaskę,
boczek,
cebulkę,
ziemniaki i pokrojoną
kapustę posypujemy
solą i
pieprzem a to od nowa dajemy
kiełbasę,
boczek,
cebulkę,
ziemniaki....aż do wyczerpania składników. Na koniec kładziemy liście
kapusty. Przykrywamy w wstawiamy do piekarnika pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C (trzeba sprawdzać czy
ziemniaki są miękkie) Smacznego!