Wykonanie
Banany w
kawie z
bitą śmietaną i
orzechami zaspokoją
kubki smakowe łakomczuchom słodkości. Ten prosty i szybki w przygotowaniu deser będzie strzałem w dziesiątkę, gdy nie mamy pomysłu na słodki podwieczorek.
składniki na 2 porcje2
banany3 łyżeczki mielonej
kawyłyżeczka
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki
miodu2 łyżki
orzechów włoskich1 opakowanie
śnieżki3/4 szklanki
mlekaprzepis
Banany obieramy ze skórki i przekrawamy je wzdłuż na pół .Do miski wsypujemy
kawę,
kakao oraz
cynamon, całość zalewamy około3/4 szklanki wrzątku i wszystko mieszamy, odstawiamy na kilka minut a następnie przecedzamy przez sitko .
Syrop przelewamy do rondelka, stawiamy na małym ogniu, dodajemy
miód, mieszamy i zagotowujemy do momentu aż odparuje 1/3 objętości
syropu i stanie się on bardziej gęsty i ciągnący.
Banany przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy połową przygotowanego
syropu.Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.W trakcie zapiekania
bananów,
orzechy dość grubo siekamy.Do miski wlewamy
mleko wsypujemy
śnieżkę i ubijamy ją na sztywno.
Banany przekładamy na talerz, przybieramy
bitą śmietaną, polewamy resztą
syropu kawowego i posypujemy
orzechami .