Wykonanie
Dobra
kawa nie jest zła.Przyznam się, że jestem istnym kawomaniakiem i dzień bez
kawy jest dniem straconym.Nadmienić muszę, że Mistrz i ja, oprócz
kawy, uwielbiamy kabarety. Mamy również swój rytuał
kawowy, który obejmuje:
kawę (rzecz jasna)chillout na kanapie,coś lekkostrawnego w TV, tudzież na kompie, i obowiązkowo coś słodkiego.I w ramach dzisiejszego
kawowego relaksu przypomniał mi się świetny skecz z
kawą związany, w wykonaniu kabaretu Mumio.Wracając do obowiązkowego słodkiego akcentu, który jest częścią
kawowego rytuału, dziś naszła mnie ochota na
ciastko francuskie z
jabłkami i
cynamonem.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego400 g prażonych
jabłek (pół dużego słoika)0,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
cukru (do posypania)1
jajkoskładniki na 6
ciastek.Przygotowanie:W misce wymieszaj
jabłka z
cynamonem.Ciasto podziel na 6 kawałków, kształtem zbliżonych do kwadratu.Nałóż czubatą łyżkę
jabłek z
cynamonem na środek ciasta. Złóż delikatnie ciasto tak, by powstał kształt trójkąta.Rozmąć
jajko i posmaruj pędzelkiem wierzch
ciastka.Posyp cienką warstwą
cukru.Wyłóż blachę papierem do pieczenia - można wykorzystać papier od
ciasta francuskiego.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 min.
Miłego popołudnia!