Wykonanie
Kultura i kuchnia żydowska zostawiła trwałe ślady w kuchni polskiej. W zasadzie nie wiadomo, która sztuka kulinarna zyskała więcej - Żydzi po prostu musieli przestrzegać zasad koszerności i dlatego modyfikowali potrawy regionalne, w miejscu, w którym żyli. Dzięki temu powstała "koszerna kuchnia narodów". W Polsce mamy wiele typowo żydowskich dań, które jemy prawie codziennie -
chałki, mace, bajgle, babka ziemniaczana, strudel,
karp po żydowsku...Jest jeszcze nie tak popularny tutaj macobraj. Po raz pierwszy
jadłam go w małej, gdańskiej knajpie żydowskiej Mazel Tov, którą każdemu polecam. W weekendy grają tam ładni chłopcy, potrawy są dobre i nie potrzeba nagłośnienia - miejsca jest bardzo mało. Ale to bardzo fajna knajpa. I robią tam prawdziwy cymes.Macobraj to omlet z macą. Jest on powszechnie jadany na śniadanie podczas święta Paschy, kiedy nie można spożywać
chleba na zakwasie. Potrawa ta może być modyfikowana na różne sposoby. podstawą do przyrządzenia jednej porcji są:3 kawałki macy2
jajałyżeczka
mlekaewentualnie
wodamasło lub
olej (do smażenia)Mace należy pokruszyć i skropić
wodą by troszeczkę zmiękła. Ja nigdy tego nie robię. Wolę chrupiące kawałki macy.
Jajka rozkłócić z łyżką
mleka i dodać do macy, dobrze wymieszać. Usmażyć na maśle/oleju.Jeżeli chcecie zrobić omlet na słodko, to
jajka rozkłócić z łyżeczką
cukru, aromatem, ostatecznie z
cukrem wanilinowym. Ja zrobiłam taki i podałam z
daktylami i
czekoladą.Jeżeli planujecie stworzyć wytrawny macobraj należy postępować jak z frittatą: najpierw podsmażyć na patelni
cebulę i inne dodatki (
mięso, warzywa), doprawić
sola i
pieprzem. Następnie wylać na patelnie
jajka z macą i smażyć.Oczywiście, jeśli chcemy przestrzegać zasady koszerności nie możemy dodać do potrawy
mięsa.No i nie do końca wiem dlaczego, ale
czekolady Wedla i Terravity nie są koszerne.