ßßß Cookit - przepis na Domowy syrop miętowy

Domowy syrop miętowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ręczna robota nie jest tak pięknie zielona jak maszynówka. Właściwie... jest zielono-żółta. Więc, nie zdziwcie się kolorem, syrop jest z najprawdziwszej, świeżej i zielonej mięty!
O domowym syropie miętowym pisałam ze dwa posty temu. Wtedy dodawałam go do dressingu, niedawno robiłam z nim gorącą czekoladę i... nie mam więcej pomysłów.
Bo ile mojito można pić?
Ile nieporządnych wódek miętowych?
Ile sałatek?
Ile nieudanych kombinacji (przestrzegam, marynowanego w tym kurczaka da się zjeść tylko na wielkim głodzie)?
Za to z gruszkami jest dobry...
Składniki na 150ml:
2 garści świeżej mięty
szklanka wody
4 łyżki cukru
Połowę wody wlać do garnka, zagotować, rozpuścić w niej cukier. Wrzucić miętę, dolać pozostałą wodę i zagotować.
Odstawić do ostygnięcia, zabezpieczyć (ja zamknęłam w wyparzonym słoiku) i zostawić w lodówce na 5 dni.
Po tym czasie wyjąć badyle, zagotować. Poczekać aż syrop* zredukuje się o połowę. Odstawić, a kiedy ostygnie, przelać do docelowego pojemniczka.
*Tak, wiem, to jeszcze jest etap osłodzonej wody, ale syrop brzmi tak ładnie...
Inspirowałam się syropem Marii Disslowej z „Jak gotować?”
A przepis chciałabym dodać do akcji "Domowy wyrób", którą urządziła autorka bloga "Kuchenne fascynacje".
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/11/domowy-syrop-mietowy.html