ßßß Cookit - przepis na BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

BRUKSELKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

nazwa

Wykonanie

Propozycja dla tych , którzy nie boją się odkrywać nowych smaków. Ja się nie bałam i spróbowałam i potrawa okazała się przepyszna. Brukselka jest soczysta a prażone migdały podkreślają jej smak. Dla mnie 5+.
Składniki:
- 1 kg brukselki
- 1/4 kostki masła
- 1/2 posiekanej cebuli
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie 100 g płatków migdałowych
Brukselkę oczyścić z brzydkich liści. Zagotować wodę z solą . Do gotującej się wody wrzucić brukselkę i ugotować ją na pół miękko. Odcedzić i zalać bardzo zimną wodą. Ostudzić, następnie ponownie odcedzić. Pokroić brukselkę na połówki. Cebulę zeszklić na połowie masła, wrzucić brukselkę i podsmażać, aż zmięknie. Zbyt długo podsmażana lub gotowana brukselka może zrobić się gorzka, uratujemy jej smak dosypując cukru.
Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i wymieszać z sokiem z cytryny. Na suchej patelni uprażyć migdały, wymieszać z brukselką. Wspaniała przystawka lub przekąska. Ja podałam ją do obiadu, jako dodatek do pieczeni. Smakowało wybornie. Polecam.
Źródło:http://pao77.blox.pl/2012/11/BRUKSELKA-Z-PRAZONYMI-MIGDALAMI.html