ßßß Cookit - przepis na TORT Z KUFLEM PIWA

TORT Z KUFLEM PIWA

nazwa

Wykonanie

W mojej kuchni
Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
Blog > Komentarze do wpisu
« KURCZAK W MIODZIE
PULPECIKI Z INDYKA »
Tort powstał na zamówienie koleżanki. Zachwycił wszystkich wyglądem i smakiem.
Biszkopt kawowy nasączany adwokatem, do tego krem adwokatowy i polewa czekoladowa.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy granulowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem adwokatowy :
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3,4 szklanki adwokatu
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- adwokat do nasączania biszkoptu
- 8 okrągłych ciastek maślanych z dziurką
- trochę kremu
- kilka podłużnych biszkoptów
- krem śmietankowy w 5 minut
- kostka miękkiego masła
- 200 ml zimnego mleka
Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 28 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę, dalej ucierając dodawać porcjami budyń. Następnie dodać adwokat.
Biszkopt przekroić na dwa blaty, nasączyć ajerkoniakiem ( po 3 łyżki na krążek) przełożyć kremem adwokatowym.
Krem śmietankowy rozrobić z zimnym mlekiem, a następnie utrzeć z masłem. Posmarować nim boki i wierzch tortu.Resztę kremu odłożyć.
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej połamaną czekoladę, przestudzić. ciepłą jeszcze polewą polać wierzch tortu.
Tort wstawić do lodówki.
Ciastka maślane ( 1 odłożyć) posmarować kremem, ułożyć jedno na drugim. Boki i wierzch również obłożyć kremem i wyrównać.
Następnie przymocować wokół wieżyczki z ciastek podłużne biszkopty i związać je wstążką.
Wstawić na 30 minut do lodówki.Następnie przekroić jedno ciastko na pół, posmarować miejsce przecięcia kremem i zrobić z niego uchwyt od kufla.
Resztę kremu przełożyć do szprycy i wyciskać małe kleksiki tak, aby imitowały lekko wylewającą się pianę.
Wstążeczkę usunąć a kufel postawić na środku tortu, leciutko dociskając.
wtorek, 05 lutego 2013, pao77
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
MIODOWE GWIAZDKI
DESER "SZARLOTKA" NA PŁATKACH ...
KOPYTKA Z WĘDZONYM TWAROGIEM, ...
ZUPA SELEROWO-CZOSNKOWA Z ...
MUFFINKI ...
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE ...
KURCZAK W CIEŚCIE NA SPOSÓB ...
BABKA KAKAOWA
KOPYTKA BAZYLIOWE Z ...
CYNAMONOWE BUŁECZKI
--------------------------------------
..........................................
------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac... darmowe próbki
-----------------------------------------
first minute 2013 Wizyty dzienne na stronę
-------------------------------------------
-------------------------------------------
-------------------------------------------
-------------------------------------------
-------------------------------------------
-----------------------------------------
-----------------------------------------
Szukaj przepisów na
Chcesz mieć swoje przepisy na swoim blogu?
------------------------------------------ -------------------------------------------
------------------------------------------
---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pao77.blox.pl/2013/02/TORT-Z-KUFLEM-PIWA.html