Wykonanie
Taki obiad miałam w planach już dawno temu. Przepis widniał na liście oczekujących (jak milion innych) i żałuję, że tak długo zwlekałam. Danie jest niezwykle sycące, aromatyczne. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo w swoim składzie ma
ziemniaki i warzywa. Autorka przepisu zaznacza, że jedna porcja dania zawiera 284 kcal. Starałam się ograniczyć tłuszcz do minimum (oczywiście
soli prawie nie dodałam), mam nadzieję, że się udało. Chociaż jak na danie obiadowe, to 284 kcal nie jest aż tak dużo :) Przepis pochodzi z książeczki "
Kurczak, jakiego nie znacie" J. Górskiej.
Składniki:- 250 g
piersi z kurczaka,- 300 g
ziemniaków,- 1 duża
czerwona papryka,- 2
cebule,- 1 puszka
pomidorów,- 1 , 5 szklanki rosołu,- 1 ząbek
czosnku,-
przyprawy:
papryka ostra,
majeranek,
pieprz,
sól (troszeczkę),
cukier,- 1 łyżeczka
masła,- 1 łyżka
oleju.
1.
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. posypujemy odrobiną
soli,
pieprzem oraz łyżeczką
majeranku. Dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy (bez dodatku
soli) na półtwardo.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.
Cebulę podobnie.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, wrzucamy
cebulę.
4. Po chwili dodajemy
paprykę i
ziemniaki. Smażymy przez chwilę.
5. Dodajemy
pomidory z puszki, rosół oraz świeżo wyciśnięty
czosnek. Przyprawiamy całość
pieprzem,
cukrem,
papryką i ewentualnie
solą. Dusimy przez chwilę.
6. Na drugiej patelni rozpuszczamy
masło i obsmażamy
mięso. Smażymy przez chwilę (aż zbieleje), a następnie dodajemy do patelni z warzywami. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Na koniec przyprawiamy
majerankiem. Podajemy gorące. Smacznego!