ßßß
Składniki:- 1 średniej wielkości seler,- 1 cebula,- 3 ziemniaki,- domowe kostki rosołowe (lub ugotowany rosół drobiowo-wołowy),- sól, pieprz, lubczyk,- 1 łyżka masła,- 1 liść laurowy,- dodatkowo: makaron Międzybrodzki 5-jajeczny.Selera obieramy, myjemy, kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Na łyżce masła podsmażamy selera, po chwili dodajemy cebulę. Gdy seler delikatnie się zezłoci, zawartość patelni wrzucamy do garnka z bulionem (lub pustego i dodajemy wodę, a następnie kostki). Dusimy przez ok 15 minut, do miękkości. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liścia laurowego.Gotujemy do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, liść laurowy wyjmujemy, całość przyprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem, a następnie blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wody (moja zupa była bardzo gęsta). Podajemy z makaronem.Przy okazji gotowania zupy selerowej miałam przyjemność przetestować makaron Międzybrodzki. Polecam jego zakup bardzo serdecznie - jest naprawdę przepyszny! Smacznego!