Wykonanie
W ostatnim czasie bez końca zachwycał nas kompot
rabarbarowy . Robiłam go w każdym tygodniu i nie znudził nam się nawet odrobinę. Do
grona ulubionych
napojów letnich dołączył kompot
truskawkowo-
miętowy. Po schłodzeniu doskonale gasi pragnienie. Jak dla mnie jest idealny, bo
piję go nawet jeśli nie odczuwam pragnienia, co w moim przypadku jest wskazane. Ugotowanie go przyszło mi na myśl, kiedy robiłam pierogi z
truskawkami i zostało mi trochę farszu. Dodałam kilka całych
truskawek,
miętę... i powstał przepyszny
napój!
Składniki:- ok. 2 l
wody,-
truskawki (u mnie w całości, bez szypułek oraz pokrojone na kawałki i zasypane
cukrem),-
cukier (ilość wg gustu),- 2 duże listki
mięty (lub więcej mniejszych),- sok z 1/2
cytryny.Do
wody wrzucamy przygotowane
truskawki,
miętę oraz dodajemy
sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu jedynie do momentu, aż
woda zacznie wrzeć. Po zagotowaniu ewentualnie dodajemy więcej
cukru do smaku i wyłączamy. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!