Wykonanie
Kiedyś robiłam podobny deser, lecz nie zawierał
owoców i był imitacją
piwa. Dzisiejszy pomysł znalazłam przypadkiem na jednej ze stron i po drobnej modyfikacji okazał się prawdziwym
hitem w naszym domu. Słodka pianka i lekko kwaśne
jabłka smakują idealnie w duecie. Musicie spróbować!
Składniki (dla 4 osób):- 1
galaretka gruszkowa,- 1/2 łyżeczki
żelatyny,- 1
jabłko - papierówka.
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej
wody. Mieszamy razem z dodatkiem 1/2 łyżeczki
żelatyny. Zostawiamy do przestudzenia. Gdy
galaretka będzie lekko tężejąca, szybko obieramy
jabłko i kroimy w drobną kostkę.
Galaretkę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu utworzenia gęstej piany. Mikser wyłączamy, dodajemy
jabłka, mieszamy. Gotowy deser umieszczamy w szklankach i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Deser pięknie wygląda po stężeniu -
jabłka opadają na dno wraz z przejrzystą
galaretką, a na górze tworzy się pianka. Smacznego!