ßßß Cookit - przepis na Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dziś na obiad polecam... syrop z cebuli! Oczywiście dla wszystkich chorujących. Mówiąc całkiem serio, podczas choroby pewnie nie macie ochoty na zbyt wiele, zatem taki syrop będzie jak znalazł (dla zdrowia). Nie mówię tu o kwestii smakowej, chociaż przyznam szczerze, że syrop z cebuli wyjątkowo mi smakuje. Jest pomocny w walce z przeziębieniem, szczególnie mam na myśli kaszel. Uwierzcie - testuję na sobie od kilku dni. Jak powszechnie wiadomo, cebula jest bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze; zawartość w 100 g - 875 liczona w jednostkach ORAC*). Zapobiega chorobom serca, zawiera bardzo dużo selenu, cynku i co najważniejsze - glutation, który jest jednym z głównych narzędzi systemu immunologicznego organizmu. Cebula jest zaliczana do grupy żywności najlepszej dla serca . Moi Drodzy, zatem warto jeść cebulę nie tylko podczas przeziębienia, ale także dla ochrony serca.
Weźmy:
- 1 cebulę,
- cukier/miód,
- szklany słoik.
Cebulę kroimy na plasterki, układamy ciasno 1/3 z całości na dnie słoika. Posypujemy cukrem/smarujemy miodem, układamy kolejną warstwę, posypujemy cukrem/smarujemy miodem... i tak do momentu, aż skończy się cebula. Słoik zamykamy/zakręcamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Sok, który puści cebula jest naszym syropem (można go zlać do osobnego naczynia). Dawkowanie to: 3 razy dziennie po 1 łyżce dla dorosłych, a po 1 łyżeczce dla dzieci. Syrop przechowujemy w lodówce. Wracajcie do zdrowia!
*dane pochodzą z książki "Serce kobiety" Daniele Hermann.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/12/syrop-z-cebuli.html