Wykonanie
Zauważyłam, że od początku Nowego Roku prawie wszystkie przepisy, które zamieszczam na blogu są na słodko. Wybaczcie, tak się złożyło. Myślę jednak, że obok tego przepisu nie sposób przejść obojętnie. Ciasto z masą
krówkową robię od bardzo dawna, ale na jakiś czas o nim zapomniałam. W zasadzie od niego zaczęłam pieczenie ciast. Przepisu nauczyła mnie Mama, podobnie wykonania. Czasami zdarza się, że masę
serowo-
śmietanową zastępuję karpatkową, i również smakuje doskonale. Polecam Wam to obłędne ciasto!
Składniki:-
biszkopt jasny (z TEGO przepisu),- 500 ml
śmietany kremówki (30 lub 36%),- 250 g
mascarpone,- 3-4 łyżki
cukru pudru,- opcjonalnie: fiks do ubijania
śmietany,- 1 puszka
mleka skondensowanego słodkiego (lub gotowa masa krówkowa),- dodatkowo:
płatki migdałowe.
Rozpoczynamy od ugotowania
mleka skondensowanego. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy
wodą i gotujemy ok. 2,5-3 godziny od zagotowania, na małym ogniu. Co jakiś czas dolewamy
wody, by puszka była ciągle przykryta. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmujemy puszkę, zostawiamy do przestudzenia i otwieramy dopiero wtedy, gdy będzie chłodna. W przeciwnym wypadku można się poparzyć. Jeśli macie czas, można ugotować
mleko dzień wcześniej, zostawić na noc do przestudzenia i otworzyć dopiero rano.
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem . Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu i
cukru. Na koniec dodajemy
mascarpone, miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Masa nie powinna być zbyt słodka.Na
biszkopt wykładamy równo masę
serowo-
śmietanową, następnie masę
krówkową. Posypujemy
płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego!