ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe z masą krówkową

Ciasto biszkoptowe z masą krówkową

nazwa

Wykonanie

Zauważyłam, że od początku Nowego Roku prawie wszystkie przepisy, które zamieszczam na blogu są na słodko. Wybaczcie, tak się złożyło. Myślę jednak, że obok tego przepisu nie sposób przejść obojętnie. Ciasto z masą krówkową robię od bardzo dawna, ale na jakiś czas o nim zapomniałam. W zasadzie od niego zaczęłam pieczenie ciast. Przepisu nauczyła mnie Mama, podobnie wykonania. Czasami zdarza się, że masę serowo-śmietanową zastępuję karpatkową, i również smakuje doskonale. Polecam Wam to obłędne ciasto!
Składniki:
- biszkopt jasny (z TEGO przepisu),
- 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%),
- 250 g mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie: fiks do ubijania śmietany,
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (lub gotowa masa krówkowa),
- dodatkowo: płatki migdałowe.
Rozpoczynamy od ugotowania mleka skondensowanego. Puszkę umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy ok. 2,5-3 godziny od zagotowania, na małym ogniu. Co jakiś czas dolewamy wody, by puszka była ciągle przykryta. Po ugotowaniu ostrożnie wyjmujemy puszkę, zostawiamy do przestudzenia i otwieramy dopiero wtedy, gdy będzie chłodna. W przeciwnym wypadku można się poparzyć. Jeśli macie czas, można ugotować mleko dzień wcześniej, zostawić na noc do przestudzenia i otworzyć dopiero rano.
Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem . Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fiksu i cukru. Na koniec dodajemy mascarpone, miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Masa nie powinna być zbyt słodka.
Na biszkopt wykładamy równo masę serowo-śmietanową, następnie masę krówkową. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/ciasto-biszkoptowe-z-masa-krowkowa.html