Wykonanie
Przyznam, że bardzo ciężko jest wrócić do rzeczywistości po wakacjach, ale trzeba się z tym jakoś zmierzyć. Za nami cudowny włoski tydzień, stąd dzisiejsza propozycja na włoskie kluseczki gnocchi. Przepis podpatrzyłam na blogu Antenki i przyznam, że jest rewelacyjny. Gnocchi smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. W najbliższym czasie będą pojawiały się przepisy na ich wykorzystanie :).
Składniki (na ok. 60 sztuk):- 1 kg
ziemniaków (waga przed ugotowaniem),- 2
żółtka,- ok. 250 g
mąki pszennej,-
sól,
pieprz.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Do zimnych
ziemniaków dodajemy
żółtka,
sól i
pieprz oraz
mąkę - powoli, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło. Zagniatamy. Z gotowej kuli ciasta formujemy wałeczek, kroimy nożem na mniejsze kawałki (jak kopytka), formujemy kuleczki i rozgniatamy widelcem. W razie potrzeby podsypujemy
mąką - na każdym etapie, by ciasto się nie lepiło. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Smacznego!