Wykonanie
Co tu dużo pisać, piec uwielbiam i chyba już to zauważyliście. Ostatnimi czasy wyszukałam mnóstwo ciast a lista "do wypróbowani" stale się wydłuża. Dziś jedno z takich ciast, choć mocno zmodyfikowane w porównaniu z oryginałem, to nie mniej smaczne. Przepis znalazłam u Kasi , zajrzyjcie tam, bo na pewno sami też coś wyszukacie pysznego.Składnik na blachę 24 X 242 i 2/3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2 szklanka
maślanki6 jaj1 szklanka
oleju3 łyżki
kakao7 łyżeczek
proszku do pieczeniaokoło 10
morelipłatki migdałowe do posypaniaDo miski przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę po czym dolewamy
olej i
maślankę - mieszamy.Do powstałej masy dodajemy stopniowo
mąkę i mieszamy do momentu połączenia się składników. Do oddzielnej miseczki przekładamy 1/3 ciasta, wsypujemy
kakao i mieszamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto (na przemian ciemne i jasne), a następnie na wierzchu układamy umyte i wypestkowane
morele - skórką do dołu. Posypujemy
migdałami.Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO :-)