Wykonanie
Tak jakoś wyszło, że ostatnio fascynują mnie przepisy na
kokosowe smakołyki. Dziś delektuję się domowymi baunt`ami - pyszności. Batoniki bardzo podobne w smaku do tych sklepowych (a nawet lepsze!), mają pyszny
kokosowy miąższ z cudownie chrupiącą
czekoladową powłoczką. Sama rozkosz! :-) Przepis na nią znalazłam tu .DOMOWE BOUNTYNa około 18 sztuk:300 g
wiórków kokosowych200 g
mleka skondensowanego1 szklanka
cukru pudru600 g
czekolady gorzkiejWiórki mieszamy z
mlekiem skondensowanym i przesianym
cukrem pudrem. Powstałą masę wykładamy do foremek i mocno dociskamy. Ja użyłam silikonowe foremki do muffin,
kokosową masę nakładałam do połowy wysokości. Foremki z masą wstawiamy do zamrażarki na minimum 1h (masa musi dobrze stwardnieć).
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce (w kąpieli
wodnej) - studzimy.Foremki wyjmujemy z zamrażarki i do każdej nakładamy porcję
czekolady (tak aby dokładnie pokryła masę
kokosową. Wstawiamy do zamrażarki aby
czekolada stwardniała.Ponownie wyjmujemy foremki, po kolei z każdej wyjmujemy nadzienie, układamy na pergaminie do pieczenia (stroną z
czekoladą skierowane do dołu) i dokładnie polewamy
czekoladą. Wstawiamy do lodówki.Batoniki przechowujemy w suchym zamykanym pojemniku.SMACZNEGO :-)