Wykonanie
Lato, upały... każdy pragnie ochłody. A dla ochłody najlepsze są
lody!Składniki na jedno pudełko
lodów:400 g
śmietany kremówki 30%*1 -2 garście
malin*garść
jagód (można wybrać inne
owoce)małe
bezikipuste pudełko po lodach*przepis można dowolnie modyfikować1) ubijamy
śmietanę2) dodajemy
owoce3) kruszymy
beziki ( ilość wedle uznania)4) mieszamy wszystko razem5) pudełko po lodach (standardowa wielkość) wykładamy folią spożywczą6) wlewamy masę do pudełka, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (aż zamarznie)7) gotowy blok
lodowy przy pomocy folii wyjmujemy i chwilę czekamy aż trochę zmięknie - kroimy nożem na kawałki8) można podawać z
owocami i
bezami - warto poczekać aż zacznie się trochę rozpuszczaćdobra rada: jeśli nie lubimy zamarzniętych
owoców można je przed zmieszaniem przerobić na sos(np. podgrzać
maliny z odrobiną
wody i
cukrem aż utworzy się sos,
brzoskwinie chwilę pogotować w wodzie i zmiksować na mus...). Możemy wybrać też inne
owoce, np.
wiśnie,
jeżyny,
borówki,
porzeczki,
ananas i
wiórki kokosowe,
brzoskwinie, itd. :)Smacznego!