Wykonanie
Niedawno nawiązałam współpracę z firmą Tradismak, otrzymałam
szynkowar i zabrałam się do robienia domowej
wędliny. Często robiłam
wędlinę domową pieczoną w piekarniku, ale z
szynkowara jest zdecydowanie lepsza. Moja propozycja to drobiowa
wędlina z piersi i
udek z kurczaka. Wyszła pyszna.
Wędlina drobiowa1
filet z piersi kurczaka (200g)600g
mięsa obranego z
udek kurczaka1 łyżeczka
soli do peklowania3 łyżeczki
przyprawy John4 łyżeczki
żelatynyMięso z udek pokroić w kostkę, pierś zostawić w całości.
Mięso wymieszać z
solą peklową,
przyprawami i
żelatyną. Dokładnie wymieszać. Filet z piersi włożyć na dno, a
mięso z udek na filet, zamknąć klamrą dociskową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczkami, zalać
wodą do 3/4 wysokości
szynkowara. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąć
szynkowar, wstawić do zimnej
wody, a po wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc. Rano
szynkowar włożyć na chwilę do gorącej
wody i wyjąć gotową
szynkę.