ßßß Cookit - przepis na Kurczak w papirusie w 10 minut i surówka z sosem winegret

Kurczak w papirusie w 10 minut i surówka z sosem winegret

nazwa

Wykonanie

Ekspresowy obiad w 10 minut (gdy mamy np. ryż z poprzedniego dnia). Prosto i smacznie.
1 Pomysł na... Papirus - Winiary Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
4 kawałki piersi kurczaka (ok.400-500g)
surówka:
1 sos sałatkowy (u mnie Winegret -Winiary)
2 pomidory
1 ogórek
4 rzodkiewki
kilkanaście liści sałaty
3 łyżki oleju
Rozgrzej patelnię (nie dodawaj tłuszczu). Rozbij pierś kurczaka na grubość 1,5 - 2 cm. Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryj mięso od góry. Zawinięte w pergamin mięso połóż na rozgrzanej patelni. Smaż na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej lub elektrycznej) po 5 minut z każdej strony.
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS - Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami - jak twierdzi producent - to prawdziwa rewolucja w kuchni: soczysty, delikatny, idealnie przyprawiony kurczak z patelni, bez dodawania tłuszczu. A wszystko dzięki specjalnemu pergaminowi i nowatorskiej metodzie przyrządzania. Pergamin do smażenia pokryty jest oryginalną mieszanką ziół i przypraw, dzięki czemu mięso smaży się we własnym sosie, a smaki i aromaty przenikają powoli do jego wnętrza.
Zawartość: 4 pergaminy pokryte mieszanką ziół.
Opinia : Ciekawa byłam jak będzie smakował kurczak smażony na pergaminie bez tłuszczu... Smażenie w pergaminie pomaga nam przyrządzić w 10 minut soczystą, aromatyczną pierś kurczaka z lekko wyczuwalnym czosnkiem . W smaku mięso po usmażeniu bardzo dobre, może jak dla mnie mogłoby być trochę mniej soli. Bardzo ciekawe rozwiązanie.
Było by super, gdyby pergaminy miały większą powierzchnię, albo były w formie dużych kieszonek, wtedy można byłoby smażyć większe kawałki mięsa. Podoba mi się to, że nie martwimy się jakich przypraw użyć i że smażymy bez tłuszczu (choć w składzie przyprawy znajdziemy tłuszcz roślinny, ale jest go o wiele mniej niż w przypadku tradycyjnego smażeniu na oleju). Chętnie przyrządziłabym ponownie pierś w taki sposób. Polecam.
Sos sałatkowy Winegret
Sos sałatkowy d okładnie wymieszaj z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Pozostaw na 5 minut. Warzywa pokrój, sałatę porwij na małe kawałki. Polej sosem na 15 minut przed podaniem.
Opinia : Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowy, z ziół najbardziej chyba wyczuwalny tymianek . Bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Polecam; jednak gdy mamy więcej czasu, możemy spróbować zrobić podobny sos sami.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/kurczak-w-10-minut-i-surowka-z-sosem.html