Wykonanie
Ekspresowy obiad w 10 minut (gdy mamy np.
ryż z poprzedniego dnia). Prosto i smacznie.1 Pomysł na... Papirus -
Winiary Soczysta
pierś kurczaka z
czosnkiem i
ziołami4 kawałki
piersi kurczaka (ok.400-500g)surówka:1
sos sałatkowy (u mnie
Winegret -
Winiary)2
pomidory1
ogórek4
rzodkiewkikilkanaście liści
sałaty3 łyżki
olejuRozgrzej patelnię (nie dodawaj tłuszczu). Rozbij
pierś kurczaka na grubość 1,5 - 2 cm. Umieść pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryj
mięso od góry. Zawinięte w pergamin
mięso połóż na rozgrzanej patelni. Smaż na średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej lub elektrycznej) po 5 minut z każdej strony.
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS - Soczysta
pierś kurczaka z
czosnkiem i
ziołami - jak twierdzi producent - to prawdziwa rewolucja w kuchni: soczysty, delikatny, idealnie przyprawiony
kurczak z patelni, bez dodawania tłuszczu. A wszystko dzięki specjalnemu pergaminowi i nowatorskiej metodzie przyrządzania. Pergamin do smażenia pokryty jest oryginalną mieszanką
ziół i przypraw, dzięki
czemu mięso smaży się we własnym sosie, a smaki i aromaty przenikają powoli do jego wnętrza.Zawartość: 4 pergaminy pokryte mieszanką
ziół.Opinia : Ciekawa byłam jak będzie smakował
kurczak smażony na pergaminie bez tłuszczu... Smażenie w pergaminie pomaga nam przyrządzić w 10 minut soczystą, aromatyczną
pierś kurczaka z lekko wyczuwalnym
czosnkiem . W smaku
mięso po usmażeniu bardzo dobre, może jak dla mnie mogłoby być trochę mniej
soli. Bardzo ciekawe rozwiązanie.Było by super, gdyby pergaminy miały większą powierzchnię, albo były w formie dużych kieszonek, wtedy można byłoby smażyć większe kawałki
mięsa. Podoba mi się to, że nie martwimy się jakich przypraw użyć i że smażymy bez tłuszczu (choć w składzie
przyprawy znajdziemy
tłuszcz roślinny, ale jest go o wiele mniej niż w przypadku tradycyjnego smażeniu na
oleju). Chętnie przyrządziłabym ponownie pierś w taki sposób. Polecam.
Sos sałatkowy WinegretSos sałatkowy d okładnie wymieszaj z 3 łyżkami
wody i 3 łyżkami
oleju. Pozostaw na 5 minut. Warzywa pokrój,
sałatę porwij na małe kawałki. Polej sosem na 15 minut przed podaniem.Opinia :
Sos jest bardzo dobry, lekko kwaskowy, z
ziół najbardziej chyba wyczuwalny
tymianek . Bardzo dobrze komponuje się z warzywami. Polecam; jednak gdy mamy więcej czasu, możemy spróbować zrobić podobny sos sami.