ßßß Cookit - przepis na Błonnik w pieczywie chrupkim

Błonnik w pieczywie chrupkim

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie? Błonnik pęcznieje pod wpływem płynów, wypełniając żołądek na dłuższy czas zaspokaja uczucie głodu, zmniejszając apetyt na inne, bardziej kaloryczne przekąski.
Jadacie pieczywo chrupkie? A zwracacie uwagę na zawartość w nim błonnika? Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, ale gdy miałam okazję przetestować pieczywo chrupkie "Zawiera Błonnik" firmy Granex (akcja testowania na fanpage'u firmy), przyjrzałam się bliżej temu tematowi .
Na stronie producenta czytamy: " Pieczywo Zawiera Błonnik wytwarzane jest z pełnych ziaren sześciu zbóż - żyta, pszenicy, kukurydzy, owsa, jęczmienia i amarantusa z dodatkiem ziaren słonecznika. Jest to produkt całkowicie naturalny, nie zawierający sztucznych spulchniaczy i ulepszaczy czy mleka w proszku. Charakteryzuje się unikalną na rynku, bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest to błonnik rozpuszczalny o właściwościach probiotycznych, regulujący działanie układu trawiennego. 100 g pieczywa zawiera 13,8 g błonnika, co sprawia, że jedna jego kromka zapewnia ok. 3% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik".
Składniki : krajanka żytnia (61,6%), otręby pszenne, pszenica (7,9%), kasza jęczmienna (7,9%), grys kukurydziany (4%), płatki owsiane (3,2%), błonnik: inulina (2,8%), ziarno słonecznika (0,8%), mąka z amarantusa (0,6%), sól. Produkt zawiera zboża zawierające gluten.
Jedna kromka (ok. 6 g) dostarcza : kcal 20 - 1%, cukry 0,1 g - 0%, tłuszcz 0,2 g - 0%, kw. tłuszcz. nasycone <0,1 g - 0%, sód <0,1 g - 1%, błonnik 0,8 g - 3%
% GDA *
* % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.
Opakowanie: 24 szt.
Waga: 140 g
Cena: 3 zł.
Otrzymałam 3 rodzaje chrupkiego pieczywa:
-Zawiera Błonnik
-Zawiera Błonnik z dodatkiem amarantusa
-Zawiera Błonnik z dodatkiem orkiszu i ziół
Zaskoczyło mnie najbardziej pieczywo z dodatkiem orkiszu i ziół. W składzie zawiera ciekawą kompozycję ziół (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, estragon, szałwia, mięta, lawenda). Najbardziej smakowało mi samo, zastępując inne przekąski, podczas oglądania telewizji. Plusy : nie zawiera cukru i tłuszczów (w pieczywach innych firm spotyka się cukier lub tłuszcz), duża zawartość błonnika, smaczne, zdrowe, całkowicie naturalne, dobre podczas niestrawności czy przy zatruciach pokarmowych, niska kaloryczność, długi termin przydatności, doskonałe w podróży, doskonale smakuje na słono (z wędlinami, pasztetami) i słodko (z dżemem czy nutellą). Zdecydowanie polecam.
Minusy : aby się najeść chrupkim pieczywem na śniadanie, taki łasuch jak ja, musi zjeść ich dużą ilość (ok. 1/3 paczki), dlatego też dla takich osób pieczywo najlepiej będzie się sprawdzało jako przekąska w ciągu dnia lub podczas oglądania telewizji.
Mała uwaga : Wydawało mi się, że nazwa "Zawiera błonnik" kładzie nacisk na większą jego zawartość, w porównaniu z pieczywem chrupkim innych firm na rynku. Okazało się, że tak nie jest - zawartość błonnika w pieczywie niektórych firm jest większa (np.14,2g/ w 100g) lub bardzo zbliżona. Dobrze byłoby wyróżniać się zarówno nazwą, jak i faktyczną przewagą w ilości błonnika;).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/bonnik-w-pieczywie-chrupkim.html